Tiga (3) Homework Paling Penting Yang Anda Kena Buat Sebelum Jual Rumah

Selaku perujuk utama dalam menasihati rakyat Malaysia mengenai bab bab penjualan rumah, banyak perkara dan bermacam situasi yang telah kami lalui. Di CheckMarketValue.Com, pelbagai latar belakang pemilik rumah dari pemaju taman perumahan, pelabur hartanah hinggalah kepada pemilik rumah, semuanya pernah berurusan dengan kami.

Matlamat mereka hanya satu iaitu ingin menjual rumah mereka dengan lebih memahami proses proses yang terlibat dengan lebih mendalam khususnya mengenai penetapan harga jualan yang paling sesuai. Hasil daripada pengalaman kami, dapatlah dirumuskan iaitu 3 perkara paling penting yang anda perlu fahami dan kaji sebelum betul betul membuat keputusan untuk menjual rumah atau hartanah anda.

Cabaran Dalam Proses Penjualan Rumah/Hartanah Ialah Mengetahui Nilai Tepat
Cabaran Dalam Proses Penjualan Rumah/Hartanah Ialah Mengetahui Nilai Tepat

Matlamat Yang Jelas

Pastikan anda betul betul jelas dengan matlamat sebab apa sesuatu hartanah tersebut ingin dijual. Tanpa matlamat yang jelas dan kuat, hasil keuntungan penjualan sesuatu hartanah itu akan jadi sia sia. Silap haribulan, hasil keuntungan entah ke mana, kediaman pun dah tiada. Memang menyewa semulalah jawapannya. Pernah satu kes berlaku dalam kalangan bekas client yang pernah berurusan dengan kami.

Akibat dari sikap sambil lewa dalam pengurusan kewangan dan tiada matlamat kewangan yang jelas, situasi hasil keuntungan dari penjualan hartanah dihabiskan kepada perkara tidak berfaedah memang benar benar terjadi kepada bekas client kami ini. Sebab itu bagi sesiapa yang pernah berurusan dengan kami, kami amat tekankan bab penetapan matlamat penjualan sesuatu hartanah tersebut. Antara matlamat sebab apa sesuatu hartanah itu dijual ialah:

  • Rumah sudah tertunggak bayaran pinjaman dan hampir kena lelong. Daripada rumah di lelong dan tidak dapat apa, baik jual dan mulakan semula kehidupan baru walaupun terpaksa menyewa
  • Menyelesaikan hutang hutang pinjaman lain seperti hutang kad kredit, hutang pinjaman peribadi, hutang overdraf, hutang kenderaan, hutang perkahwinan, hutang kenalan dan saudara, hutang terjebak dengan skim penipuan dan sebagainya.
  • Membiayai kos perubatan akibat dari penyakit yang dihidapi atau kemalangan yang tiba tiba menimpa diri atau keluarga. Ini kebanyakan terjadi kepada mereka yang mengambil mudah kepentingan perlindungan insurans dan takaful.
  • Membiayai kos lanjutan pendidikan anak anak ke institut pengajian tinggi. Hari ini, ada sesetengah ibu bapa yg ada kesedaran lebih memilih untuk menjual hartanah mereka berbanding menggalakkan anak mereka memohon pinjaman PTPTN. Ini contoh yang bagus dan pengorbanan bagus yang perlu dihargai.
  • Mendapatkan modal untuk membeli hartanah lain atau upgrade kepada rumah kediaman persaraan yang lebih selesa. Ini kebiasaannya dilakukan oleh para pelabur hartanah dan pemilik rumah yang bakal menempuhi zaman persaraan dan tamat perkhidmatan.

Baki Pinjaman Rumah

Pastikan kita peka terhadap baki terkini pinjaman kita bersama instutusi kewangan atau nama lain baginya ialah “Redemption Cost Balance”. Katakan jumlah pinjaman hartanah anda ialah RM300,000 dan anda telah bayar ansuran pinjaman selama 10 tahun. Pastikan anda semak betul betul jumlah baki pinjaman yang tinggal. Ini bagi memudahkan urusan jual beli dilakukan apabila ianya akan melibatkan percukaian dan kos kos yang dikenakan kepada penjual apabila sesebuah hartanah itu bakal dijual kelak.

Pendek kata, mestilah nak kena tahu dulu berapa baki hutang nak kena bayar kepada bank untuk full settlement. Lepas tu baru boleh decide harga nak jual berapa rm. Then finally barulah boleh kira untung! Kan? Jangan lupa untuk tanya, baca, faham, dan amati betul betul dokumen yang menerangkan mengenai kos tambahan dan kos tersembunyi yang akan dikenakan kepada pihak penjual bila rumah dijual nanti.

Tanya juga kepada pihak yang terlibat seperti pegawai bank yang bertanggungjawab, peguam, ejen dan lain lain mengenai anggaran masa proses jual beli akan betul betul selesai dengan sempurna. Jangan ambil mudah terhadap kerosakan sedia ada yang berlaku di hartanah anda sama ada telah dilakukan dengan sengaja atau tidak.

Untuk pengetahuan, kerosakan sesebuah hartanah boleh menyebabkan nilai dan harga sesuatu hartanah itu dinilaikan dengan harga yang rendah. Lebih lebih lagi ianya melibatkan kerosakan struktur yang serius. Jika ianya berbaloi untuk dibaiki, baiki sahaja. Jika tidak, jual sahaja dalam keadaan “as is” atau seperti sedia kala. Hartanah ini lain daripada yang lain. Walaupun rosak, kalau orang nak dan kena harga, pasti ada yang membelinya.

Harga  Pasaran Hartanah Yang Terkini dan Tepat

Perkara terakhir iaitu perkara paling terpenting sekali ialah penjual mestilah mengetahui harga pasaran hartanah yang ingin dijual. Penetapan harga jual yang tidak munasabah akan menyukarkan pihak bank memberikan pinjaman. Umumnya kita tahu institusi kewangan atau pihak bank akan meluluskan pinjaman perumahan hanya mengikut nilai pasaran semasa sahaja.

Bayangkan rumah yang dijual dengan harga RM200,000 sebenarnya nilai maksima di pasaran hanyalah RM140,000. Rasa rasa bank luluskan pinjaman RM200,000 untuk pembeli tak? Katakan bank hanya luluskan RM140,000, rasa rasa pembeli ada cukup tunai RM60,000 tak untuk topup mengikut harga tersebut? Selain mengelakkan dari menjual mengikut harga yang tak relevan, kita juga boleh menjual mengikut harga pasaran atau murah dari pasaran bergantung kepada seberapa pantas kita mahu hartanah kita bertukar hak milik dan kita dapat keuntungan. Law dia mudah sahaja.

Nak cepat dapatkan pembeli, kurangkan harga jualan. Para pelabur hartanah juga ada menggunakan strategi menjual hartanah mereka di bawah harga pasaran kerana mereka katakan mereka tetap untung. Cuba anda bayangkan, let say pelabur hartanah membeli Hartanah A 5 tahun lepas dengan harga RM110,000. Nilai pasaran semasa hartanah tersebut ialah RM240,000. Katakan pelabur hartanah tersebut menjual Hartanah A dengan harga RM210,000, beliau masih untungkan?

Inilah strategi yang digunakan oleh kebanyakan pelabur hartanah berbangsa Cina dan antara kelebihan strategi ini ialah manfaat pengurangan pembayaran cukai. Dapat untung, jualan pantas & dapat tax relief. Menarik kan? Antara cara untuk mengetahui nilai sebenar sesebuah hartanah secara nilaian tepat ialah menyemak dengan penilai hartanah berdaftar.

Antara kelebihan menyemak nilai hartanah anda dengan penilai hartanah berdaftar:

  • penjual bakal mendapat satu kelulusan penilaian yang sah dan boleh digunakan untuk urusan perbankan.
  • data penilaian daripada penilai hartanah berdaftar sentiasa dikemaskini dan up-to-date setiap hari mengikut perubahan harga hartanah semasa pada sesuatu kawasan.
  • anda juga boleh mengetahui nilai pasaran sesebuah hartanah dengan membuat survey atau kajian sendiri, semak di internet, bertanyakan jiran terdekat, bertanya di kaunter bank dan sebagainya.

Walaubagaimanpun, cara congak ini hanya boleh digunakan untuk mendapatkan nilai anggaran kasar. Untuk dapatkan nilai tepat, memang wajib berurusan dengan penilai hartanah berdaftar.

Ketahui Nilai Tepat Rumah/Hartanah Anda Dalam Masa 24 Jam (Waktu Bekerja)
Ketahui Nilai Tepat Rumah/Hartanah Anda Dalam Masa 24 Jam (Waktu Bekerja)

Untuk pengetahuan para pembaca yang melawati laman ini, CheckMarketValue.Com ialah entiti yang berkolaborasi dengan penilai penilai hartanah berdaftar di Malaysia.

Setakat tarikh artikel ini ditulis, kami memberikan servis percuma kepada sesiapa sahaja yang ingin menyemak NILAI TEPAT pasaran semasa hartanah mereka tak kira di mana sahaja lokasi hartanah sebelum menetapkan harga rasmi untuk dijual. Semoga servis ini dapat membantu lebih ramai pelabur hartanah atau pemilik hartanah yang ingin menjual hartanah mereka.

Leave a Reply